Het was niet zomaar een uitverkochte filmpremière, 23 oktober in Veenendaal. De première van Unplanned liet ruim 1000 bezoekers zwijgend achter.

Vooraf was er een presentatie door de directeur van Schreeuw om Leven, Kees van Helden. Daarin liet hij enkele voorbeelden zien van foutieve informatie over het abortusdebat. Daarnaast sprak hij over het werk van de hulpverleningstak van de stichting, die ook nu klaarstond voor vrouwen in nood.

Hulpverlening
De hulpbus was aanwezig in de zaal, waardoor vrouwen die na de film wilden napraten, hiervoor een rustige omgeving konden vinden. Die hulp bleek echter al tijdens de film nodig, toen een aantal vrouwen de zaal uitliep vanwege heftige scenes. “De film laat iets zien van waar wij 24 uur per dag mee bezig zijn”, zei Van Helden na afloop. “Het was voor veel mensen een pittige film. Diverse bezoekers gingen met de hulpverleners in gesprek.”

Social media
Op social media waren de reacties tekenend:
“Ben gisteren geweest, ik was alleen en dacht: ja het zal heftig zijn, maar zo heftig dat ik me hoofd weg moest draaien omdat ik zo misselijk werd van verdiet zoveel dingen die boven kwamen…”

“Indrukwekkende film van de realiteit! Ik geloof dat de film bij zal dragen aan een stuk bewustwording en het verminderen van het aantal abortussen. (…) Do not conform yourselves to the standards of this world! Romeinen 12:2”

Bioscoopvertoningen
Ook in de maanden na de première raakte Unplanned harten bij bioscoopvertoningen in verschillende steden. Diverse locaties waren uitverkocht, waarna soms een nieuwe datum volgde. Dit laat zien dat het een goede zet was om Unplanned naar Nederland te halen. Want iedereen mag zien wat er tijdens een abortus en daarna kan gebeuren.

In 2019 draaide Unplanned in verschillende bioscopen in Nederland. Ook bracht Neema het gelijknamige boek Ongepland uit. 26 maart 2020 verschijnt Unplanned op dvd.

Het verhaal
Abby Johnson, directeur van een abortuskliniek in Texas (VS), zegde in oktober 2009 haar baan op en nam meteen daarna haar toevlucht tot de prolifebeweging Coalition for Life. In dit boek vertelt Abby het volledige verhaal van haar verandering.

Unplanned is een adembenemend relaas over een confrontatie tussen leven en dood, de motieven in beide kampen en de kracht van het gebed. Tegelijk is het de weerslag van een persoonlijke geestelijke verandering.

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.