Waarom heb je toestemming nodig voor openbare filmvertoning?

Een film is gemaakt door een grote groep mensen, meestal zijn er honderden mensen betrokken bij de productie van een film. Het werk dat deze mensen hebben verricht is auteursrechtelijk beschermd. De Auteurswet beschermt deze rechten en stelt inbreuk erop strafbaar als misdrijf (artikel 31 en 32).

Wanneer iemand bijvoorbeeld een legale dvd in een winkel koopt staat daar in principe de volgende waarschuwing op:

Alle rechten van de producent en van de eigenaar van de opgenomen werken zijn voorbehouden. Behoudens toestemming zijn kopiëren, verhuur, uitlenen en openbare uitvoering en/of uitzending verboden.

Zonder expliciete toestemming van de rechthebbenden zijn publieke vertoningen (voor bijvoorbeeld een catechisatiegroep of een gemeente) dus niet toegestaan.

Voor het eerlijk en goed regelen van de toestemming van films uitgegeven door NEEMA is een licentierecht verkrijgbaar via onderstaand invulformulier.

Hoe werkt het?

NEEMA vertegenwoordigt voor veel christelijke films de rechten in Nederland. Wil je een film vertonen in je kerk, jeugdgroep, vereniging of buurt? Bestel een licentie voor de vertoning, zodat het vertoningsrecht goed geregeld is en filmmakers en acteurs ontvangen waar zij recht op hebben.

Wat is de procedure?

  1. Stuur een mailtje naar info@neema.nl en laat daarin weten voor welke film je vertoningsrecht wilt aanvragen, wanneer je de film wilt vertonen en voor hoeveel mensen. Je hoort binnen drie werkdagen van ons of NEEMA de rechten voor deze film heeft, en of je de film mag vertonen.
  2. Als NEEMA toestemming heeft gegeven, kun je de film vertonen. Je kunt hiervoor zelf een exemplaar van de film aanschaffen, bijvoorbeeld op DVD.
  3. Tel bij de vertoning het aantal bezoekers. De kosten zijn € 1,50 excl. 21% BTW per kijker bij een gratis vertoning, bij betaalde toegang rekenen wij € 2,50 exclusief 21% BTW.
  4. Na vertoning kun je via deze website afrekenen. Geef het aantal bezoekers op en reken af via iDeal, Visa of Mastercard. De betalingen lopen via cTrading B.V., een partner van NEEMA.

Vertoningsrechten film

0,00

Vul in hoeveel bezoeker u had, en of ze gratis naar binnen mochten. De site berekent dan de prijs die u moet betalen.

Filmtitel
Aantal bezoekers
Toegangstype
Gratis toegang
Betaald toegang
View Detail
 

Een film streamen?

Voor streaming zijn de volgende condities van toepassing:

  • Streaming mag gedaan worden na toestemming van NEEMA (info@neema.nl), via een gratis live stream op een bepaalde datum en tijdstip voor een specifiek omschreven groep mensen (bijv. “120 kinderen van onze kerk”).
  • De stream mag na vertoning niet zichtbaar blijven. Gebruik je bijvoorbeeld ‘kerkdienst gemist’ of YouTube als streaming platform, zorg dan dat de stream waarin de film wordt vertoond direct na vertoning weer wordt verwijderd.
  • De film die je wil streamen kun je zelf aanschaffen, bijvoorbeeld als download via Gospel.nl, of op DVD.
  • In onderstaande tabel kun je zien wat de rechten voor een livestream kosten. Wil je maar een heel kort stukje uit een film gebruiken? Neem contact met ons op via info@neema.nl voor de mogelijkheden.
Omvang groep Filmlengte Kosten excl. btw.
10-100 <60 min. € 50
10-100 >60 min. € 100
101-500 <60 min. € 125
101-500 >60 min. € 250
500+ <60 min. € 250
500+ >60 min. € 500
Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.